Eierfeitjes

Eierfeitje #1 - Een Nederlander eet per jaar rond de 200 eieren

Tijdens de Paasdagen eten we met z’n allen zo’n 32 miljoen eieren. Dit betekent gemiddeld 2 eieren per persoon. Gemiddeld eet een Nederlander 3 eieren per week. Per jaar is dat in totaal rond de 200 eieren per persoon. Deze cijfers zijn inclusief de eieren die zijn verwerkt in allerlei voedingsmiddelen; van de rond de 200 eieren die je eet, zijn ongeveer 45 verwerkt in producten.

 

We lopen een klein beetje achter op onze oosterburen, Duitsers eten gemiddeld 218 eieren per jaar. In België is het gemiddelde 182 eieren. Wereldwijd zijn de echte uitschieters Mexico en Japan, want Mexicanen eten 349 eieren per jaar en Japanners 329 stuks!

Eierfeitje #2 - Een ei kan over de datum gaan

Als het ei drijft in water, is het (te) oud. Gemakkelijk te testen dus!

Eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. Aan de ‘ten minste houdbaar tot’ (tht) datum op de verpakking kun je zien hoe lang de eieren houdbaar zijn.

Eierfeitje #3 - Een ei is gezond

Eieren passen ideaal in een gezond voedingspatroon, ook als je op je lijn let. Als je een koolhydraat-arm dieet volgt, is een ei extra interessant want eieren bevatten vrijwel geen koolhydraten, maar wel veel hoogwaardige eiwitten. Deze zouden het verzadigingsgevoel kunnen vergroten waardoor je na het eten van eieren minder snel weer trek krijgt. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van eieren daadwerkelijk bijdraagt aan verliezen van lichaamsgewicht. Uiteraard moet gezonde voeding gecombineerd worden met lichaamsbeweging om die kilootjes eraf te krijgen en vooral te houden.

Eierfeitje #4 - Je krijgt geen vogelgriep door eieren te eten

Vogelgriep kan niet via vlees of eieren overspringen op mensen. Mensen kunnen alleen vogelgriep krijgen als ze intensief contact hebben met zieke of dode dieren. Mensen krijgen bij vogelgriep dezelfde symptomen als bij de gewone griep.

 

Eieren uit de winkel zijn afkomstig van gezonde kippen. De pluimveehouder controleert dagelijks zijn kippen. Als het nodig is, schakelt hij de dierenarts in. De meeste bedrijven nemen deel aan het kwaliteitssysteem IKB (Integrale Keten Beheersing). Dit systeem controleert de veehouder en zijn bedrijf jaarlijks. Alle eieren in de Nederlandse winkels hebben een IKB-stempel.

Eierfeitje #5 - De kans op Salmonella-besmetting door eieren is erg klein

De kans om Salmonella-besmetting te krijgen, is heel klein. Alle kippenboeren doen mee aan een nationaal bestrijdingsprogramma om de kans op een besmetting met Salmonella zo klein mogelijk te maken.

 

Om echt alle risico’s uit te sluiten raden we kwetsbare groepen, zoals baby’s en ouderen, aan om alleen dierlijke producten te eten die goed doorbakken of gekookt zijn.

Bronnen: voedingscentrum.nl en rivm.nl

Eierfeitje #6 - Verf en shampoo bevatten eieren

Eieren zitten in allerlei producten. In taart of cake, zowel zelfgebakken als kant en klaar, zitten eieren. Maar ook in andere producten die je in de winkel koopt, kan ei zijn verwerkt. Bijvoorbeeld in beschuit en mayonaise, maar ook in shampoo of verf. De consumptie van verwerkte eieren per jaar in Nederland is ongeveer 45 eieren per persoon.

 

De eieren die worden verwerkt in producten kunnen eieren zijn van kippen die in koloniehuisvesting zijn gehouden (voorheen genaamd: kooieieren). Steeds vaker gebruiken we in Nederland daar scharreleieren voor.

Lees meer over hoe kippen leven op de site verhaalvanhetei.nl.

Eierfeitje #7 - De ei-code op het ei zegt waar het ei vandaan komt

De code bestaat uit letters en getallen: het eerste getal geeft de manier van huisvesting aan:

 

  • 0 = biologisch
  • 1 = vrije uitloop
  • 2 = scharrel
  • 3 = koloniehuisvesting

 

Naast de code voor huisvesting staat het land van herkomst gevolgd door een 7 cijferige code. De eerste 5 nummers staan voor het bedrijf waar het ei is geproduceerd en de laatste 2 in welke stal het ei is gelegd. Zo is de herkomst van het ei altijd goed te achterhalen.

 

Wist je dat er een app is waarmee je kunt checken waar je ei vandaan komt? Download de app nu in de store!

Eierfeitje #8 - In Nederland zijn er verschillende typen huisvesting voor kippen

Biologisch
Biologische kippen worden meestal in stallen gehouden waar maximaal zes kippen op 1 m² leven. Buiten heeft elke kip minimaal 4 m² begroeide buitenruimte. Biologische kippen krijgen biologisch voer. Het behandelen van hun snavels om verenpikkerij te voorkomen, is niet toegestaan. In de supermarkt zijn de eieren van biologisch gehouden kippen te herkennen aan het begincijfer 0 van de ei-code op het ei. Vaak dragen ze ook een Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming met 3 sterren.

 

Vrije uitloop
Bij deze huisvesting kunnen de kippen overdag naar buiten, waar ieder dier minimaal 4 m² oppervlak voor zichzelf heeft. Binnen heeft deze kip dezelfde ruimte als een scharrelkip; maximaal negen kippen leven op een vierkante meter. Het buitenverblijf is grotendeels begroeid met gras en bomen. Deze eieren hebben in de supermarkt ei-code 1 als begincijfer van de code op het ei. Vaak hebben ze ook een Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming met 2 sterren.

 

Scharrel
In een scharrelstal leven maximaal negen kippen per m². Er ligt strooisel op de vloer waar ze kunnen scharrelen en er staan plateau-etages met zitstokken op verschillende hoogten om te kunnen fladderen. Hier kunnen de kippen eten en drinken en leggen ze eieren in de legnesten. Deze eieren hebben in de supermarkt ei-code 2 als begincijfer van de code op het ei.

 

Kolonie
In Nederland gelden strengere eisen dan in de rest van Europa. Bij koloniehuisvesting zitten 30 tot 60 kippen samen in een hok. Elk hok heeft een legnest, een zitstok, een scharrelruimte en een voer- en drinkgelegenheid. In Nederland kun je de eieren van deze kippen niet in de supermarkt krijgen. De eieren worden voornamelijk geëxporteerd of verwerkt in producten.

Eierfeitje #9 - Verzadigde vetten zijn slechter voor je cholesterol dan eieren

Het eten van cholesterolrijke producten zoals eieren kan het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Maar het effect van het eten van te veel verzadigd vet is groter.

 

Het beperken van de consumptie van verzadigd vet is dan ook het belangrijkste advies als het gaat om het voorkomen van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. In Nederland wordt daarom geen maximale cholesterolinname geadviseerd. Wanneer andere bronnen van cholesterol zoals vet vlees, vette vleeswaren en volvette zuivelproducten worden beperkt, kun je gerust een eitje meer eten.

Eierfeitje #10 - Een ei is een goedkoop voedingsmiddel

Een ei kost in de winkel niet veel: ongeveer 20 cent per stuk. Wat komt er allemaal bij kijken om een ei voor deze prijs in de winkel te krijgen? Kan de boer daarvan rondkomen en hoe zit het met de andere schakels in de pluimveeketen?

 

Bekijk een uitzending van De Rekenkamer die hier antwoord op geeft >

Eierfeitje #11 - Een ei met een dubbele dooier kun je gewoon eten.

Een dubbel dooier is een ei waarin twee keer eigeel zit. Dat gebeurt wanneer twee eicellen (de dooiers) tegelijk vrijkomen in de eileider van de kip. Een jonge kip legt relatief vaak een dubbeldooier-ei, maar dat is ook afhankelijk van het ras.
Dubbeldooier eieren zijn vaak groter en zwaarder dan een normaal ei. Dit geeft uiteraard een andere smaaksamenstelling maar is juist lekker in een salade met ei of in een omelet.

Eierfeitje #12 - Een maïs-ei is niet gezonder dan een scharrelei

Soms is de naam van een ei geïnspireerd op het voer dat kippen krijgen, zoals maïseieren, 4-granen eieren en omega 3 eieren. Deze eieren smaken niet anders dan eieren waarvan de naam is gebaseerd op de huisvesting, zoals scharreleieren.

Eierfeitje #13 - Het rode vlekje in je ei betekent niet dat het ei is bevrucht

Soms zie je in je eitje een rood vlekje. Dit betekent niet dat het ei is bevrucht. Een rood vlekje ontstaat wanneer een bloedvaatje springt als de dooier wordt gevormd tijdens het ‘maakproces’, dus als de kip het ei legt.

 

Dit rode vlekje brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee als je het ei opeet; zo’n ei kun je gewoon eten.

Eierfeitje #14 - Een vleeskip legt geen ei dat je in de supermarkt kunt kopen

In Nederland heb je kippen die eieren leggen (legkip) en kippen die worden opgegeten (vleeskip). Het ei dat je in de supermarkt koopt, wordt gelegd door legkippen en niet door de kippen die we ook als kipfilet kunnen kopen in de supermarkt.

 

Als de (leg)kippen uitgelegd zijn, kunnen ze wel worden verwerkt in voedingsproducten zoals kipnuggets.

Eierfeitje #15 - De schalen van eieren zijn niet altijd even dik

Eierschalen zijn niet altijd even dik. Naarmate de leghen ouder wordt, worden de eieren die ze legt langzaam iets groter. De hoeveelheid calcium die in de schaal terechtkomt, blijft echter hetzelfde, ongeacht het formaat van het ei. Je kunt dus zeggen: hoe ouder de kip, hoe dunner de schaal.

Eierfeitje #16 - Als de kip ouder wordt, worden haar eieren groter

Het formaat van eieren is afhankelijk van de leeftijd van de leghen. Naarmate ze ouder wordt, legt ze grotere eieren. Eieren worden bij pakstations gesorteerd op hun gewicht en op basis daarvan verpakt.

Eierfeitje #17 - Eierdooiers zijn niet altijd even geel

De kleuren van eierdooiers kunnen verschillen. Dit komt omdat het voer van de hen de kleur van de dooier beïnvloedt. Over het algemeen kun je zeggen: als ze veel voer met tarwe krijgt, legt de kip eieren met een bleekgele dooier. Voer waar meer mais in zit, zorgt voor eieren met donkerder dooiers.