Vragen over de ophokplicht

Sinds vrijdag 8 december 2018 geldt er een landelijke ophokplicht voor pluimvee. De ophokplicht is afgekondigd nadat op een eendenbedrijf in Flevoland vogelgriep is vastgesteld. Niet alleen eenden, maar ook kippen worden tijdelijk binnen gehouden voor hun eigen gezondheid en om besmetting te voorkomen. Wat merk je daarvan als consument? De 4 meest gestelde vragen.

 

#1. KAN IK NOG VRIJE UITLOOPEIEREN KOPEN?

Ja, dat kan! Eieren mogen volgens Europese regels tot 16 weken na ingang van de ophokplicht nog als vrije uitloopeieren verkocht worden. Eieren van deze hennen mogen nog met een 1 worden gestempeld.

 

#2. WAT GEBEURT ER MET DE EIEREN VAN OPGEHOKTE VRIJE UITLOOP KIPPEN?

Wanneer deze hennen langer dan 16 weken binnen zitten, worden vanwege Europese normen de eieren van deze kippen voorzien van code 2 (scharrelei). Als deze kippen weer naar buiten kunnen, komen deze eieren in de winkel met een code 1.

De ei-code: het eerste getal van de ei-code op het ei geeft aan hoe de kip leeft. 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = koloniehuisvesting.

 

#3. HOE ZIT DAT MET BIOLOGISCHE EIEREN?

Biologische kippen moeten ook binnen blijven door de vogelgriep. Maar dit heeft geen effect op de code op het ei, omdat de Europese regels voor deze hennen voorschrijft dat ze 1/3 van hun leven buiten moeten lopen. Daar is aan voldaan. Daardoor blijven ze hun code 0 behouden.

 

#4. HOE LANG GAAT DE OPHOKPLICHT NOG DUREN?

Het is nog onduidelijk hoe lang de ophokplicht gaat duren. Nader onderzoek moet uitwijzen of er meer bedrijven besmet zijn geraakt. Gedurende deze periode is het voor de gezondheid van de kippen beter om ze binnen te houden. We vragen je begrip voor deze situatie. Alle boeren hopen dat het zo snel mogelijk weer veilig is om de kippen naar buiten te doen.

 

Lees hier een update over de vogelgriep.