ophokplicht

Alle eieren 100% veilig!

Alle eieren in het schap zijn veilig. Dat weet u, want de eierverkoop is alweer op het oude niveau en ligt zelfs hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Goed nieuws voor de gedupeerde pluimveehouders, die tientallen miljoenen euro schade leden door de fipronilcrisis.

 

Een middel dat in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland werd ingezet tegen bloedluis bij kippen bleek het verboden middel fipronil te bevatten. Deze stof werd eind juli door de NVWA aangetroffen in de eieren van de behandelde kippen. Na dit slechte nieuws zorgde de pluimveesector er zo snel mogelijk voor dat de eieren in de schappen weer gegarandeerd veilig zijn. Hoe? Alle partijen eieren werden onderzocht en teruggehaald. En eieren die u al had gekocht, kon u via de ei-code controleren. Dat is nu gelukkig niet meer nodig. Alle Nederlandse eieren die in de winkels liggen zijn 100% veilig!

 

Eierverkoop stijgt weer

De eierverkoop is weer terug op het niveau van voor de crisis. Sterker nog, de eierverkoop is alweer aan het stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de consumptie van eieren in de derde week van augustus zo’n 3 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar. En ook in Duitsland worden weer Nederlandse eieren gegeten. Bijvoorbeeld bij supermarktketen Rewe staan de Nederlandse doosjes weer in de schappen.

 

Pluimveehouders slachtoffer

De fipronilcrisis kwam voor pluimveehouders als een donderslag bij heldere hemel. Nietsvermoedende pluimveehouders, zoals Jan Vos uit Bruchem, zijn slachtoffer. Pluimveebedrijven hebben door de crisis naar schatting per medio augustus al 33 miljoen euro schade geleden, zo liet staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer weten. Dit bedrag zal sindsdien inmiddels verdubbeld zijn.

De getroffen pluimveehouders hebben naar eer en geweten een bedrijf ingeschakeld voor de behandeling tegen bloedluis, waarbij meerdere malen verzekerd werd dat het middel effectief en veilig was. De bestuurders van het bedrijf ‘ChickFriend’ waar het middel vandaan kwam, zijn opgepakt en zitten nog steeds vast.

 

Klik hier voor meer informatie over fipronil in eieren.