Vogelgriep en ophokplicht

Door de vogelgriep die heerste in Europa zaten vrije uitloopkippen van november 2016 tot april 2017 opgehokt. Kippen werden tijdelijk langer binnen gehouden voor hun eigen gezondheid en om besmetting te voorkomen. Wat merkte je daarvan als consument? De 6 meest gestelde vragen.

 

#1. Kan ik nog vrije uitloopeieren kopen?

Ja, dat kan nog. Eieren mogen tot 21 dagen na het leggen als vers worden verkocht, dus er zijn de eerste weken na het verlengen van de ophokplicht nog voldoende eieren met ei-code 1 (vrije uitloop ei). Daarnaast zijn er jonge hennen die onlangs zijn gaan leggen. Hierdoor voldoen zij nog niet aan de maximale periode van 12 weken binnen zitten. Eieren van deze hennen mogen nog met een 1 worden gestempeld.

 

#2. Wat gebeurt er met de eieren van opgehokte vrije uitloop kippen?

Wanneer deze hennen langer dan 12 weken binnen zitten, worden vanwege Europese normen de eieren van deze kippen voorzien van code 2 (scharrelei). Als deze kippen weer naar buiten kunnen, komen deze eieren in de winkel met een code 1.
De ei-code: het eerste getal van de ei-code op het ei geeft aan hoe de kip leeft. 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = koloniehuisvesting.

 

#3. Hoe zit dat met biologische eieren?

Biologische kippen moeten ook binnen blijven door de vogelgriep. Maar dit heeft geen effect op de code op het ei, omdat de Europese regels voor deze hennen voorschrijft dat ze 1/3 van hun leven buiten moeten lopen. Die periode is nog niet voorbij. Daardoor blijven ze hun code 0 behouden.

 

#4. Wat merk ik van de maatregel als ik in de winkel loop?

Omdat in heel Europa dezelfde regels gelden, is de beschikbaarheid van vrije uitloopeieren voorlopig beperkt. De meeste eieren die oorspronkelijk vrije uitloop zijn worden vanaf 2 februari voorzien van een stempel met code 2 (scharrelei). In sommige gevallen kun je deze eieren naast de stempel op het ei ook herkennen aan een sticker op het eierdoosje of aan de wikkel eromheen.

 

#5. Verandert het Beter Leven Keurmerk van de eieren?

Met de Dierenbescherming is afgesproken dat vrije uitloop eieren met een Beter Leven Keurmerk met 2 sterren in deze situatie worden aangepast naar een Beter Leven Keurmerk met 1 ster.

 

#6. Hoe lang gaat de ophokplicht nog duren?

Zolang er zieke (trek)vogels in ons land of omringende landen worden gevonden, blijft de dreiging voor vogelgriep groot. Voor de gezondheid van de kippen is het dan beter om ze binnen te houden en dat duurt naar verwachting nog een tijd. We vragen je begrip voor deze situatie. Alle boeren hopen dat het zo snel mogelijk weer veilig is om de kippen naar buiten te doen.