vogelgriep

Fipronilschandaal dupeert pluimveehouders

Een middel dat ingezet is tegen bloedluizen blijkt het verboden middel Fipronil te bevatten. Nietsvermoedende pluimveehouders, zoals Jan Vos uit Bruchem, zijn verbijsterd.

 

De pluimveesector zorgt ervoor dat de eieren in het schap gegarandeerd veilig zijn. Vorige week blokkeerde de NVWA uit voorzorg pluimveebedrijven waar eerder dit jaar het middel Fipronil kan zijn toegediend. Tevens heeft de sector meteen actie ondernomen om te voorkomen dat er eieren van deze bedrijven afgevoerd konden worden. Vanaf dat moment zijn die eieren dus niet meer in de schappen terecht gekomen. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat eieren van de geblokkeerde bedrijven in een aantal gevallen zodanig vervuild zijn dat de NVWA een waarschuwing heeft uitgedaan. Het Fipronil-gehalte in deze eieren is hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie, met name bij kinderen. Dit heeft gevolgen voor de volksgezondheid.

 

Eieren traceren

Hoewel eieren van vervuilde bedrijven dus al langer niet meer afgevoerd worden, kunnen ze nog wel thuis in de koelkast te vinden zijn. Gelukkig is ieder ei voorzien van een unieke bedrijfscode, waardoor de terugtracering perfect mogelijk is naar de stal op het pluimveebedrijf waar het ei gelegd is.
Hoe werkt het?
De code bestaat uit letters en getallen: het eerste getal geeft de manier van huisvesting aan:
0 = biologisch
1 = vrije uitloop
2 = scharrel
3 = koloniehuisvesting
Naast de code voor huisvesting staat het land van herkomst gevolgd door een 7 cijferige code. De eerste 5 nummers staan voor het bedrijf waar het ei is geproduceerd en de laatste 2 in welke stal het ei is gelegd. Zo is de herkomst van het ei altijd goed te achterhalen. Klik hier om up to date te blijven over welk ei-codes niet meer geconsumeerd mogen worden volgens de NVWA.

 

De pluimveesector is slachtoffer geworden van een frauduleuze handeling waar de getroffen pluimveehouders part noch deel aan hebben. Deze getroffen pluimveehouders hebben naar eer en geweten een bedrijf ingeschakeld voor de behandeling tegen bloedluis, waarbij meerdere malen verzekerd werd dat het middel effectief en veilig was. Het lijkt erop dat het product via België op de Nederlandse markt terecht is gekomen.

 

Klik hier voor meer informatie over Fipronil in eieren.