Vrije uitloopeieren

Ophokplicht voorbij: kippen mogen weer naar buiten

De kippen mogen weer naar buiten! Minister Carola Schouten van Landbouw heeft de landelijke ophokplicht opgeheven. Het gevaar van vogelgriep is zo klein geworden dat de maatregelen niet meer nodig zijn.

Sinds 8 december 2017 gold een ophokplicht voor pluimvee in Nederland in verband met de vogelgriep. Er werd toen vogelgriep geconstateerd bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen (Flevoland). Vogelgriep van hetzelfde type werd ook vastgesteld in Rhoon (Zuid-Holland), Oldekerk (Groningen) en Kamperveen (Overijssel). Voor de gezondheid van de kippen is het beter om ze gedurende een periode van vogelgriep binnen te houden.

Geen vogelgriep door het eten van eieren

Je krijgt geen vogelgriep door het eten van eieren. Vogelgriep kan niet via vlees of eieren overspringen op mensen. Bovendien zijn de eieren uit de winkel afkomstig van gezonde kippen. De pluimveehouder controleert dagelijks zijn kippen. Als het nodig is, schakelt hij zelfs de dierenarts in. Klik hier voor meer feitjes over eieren.

Nu het gevaar voor vogelgriep is geweken, mogen de biologische kippen en kippen met vrije uitloop weer naar buiten. Benieuwd waar jouw ei vandaan komt? Check de ei-code op het ei!