PoultryBot, eierraaprobot

Drie vragen aan Bastiaan Vroegindeweij

Een jonge techneut met een link naar de landbouw: voor Bastiaan Vroegindeweij was het al vroeg duidelijk dat hij zich op die twee gebieden wilde specialiseren. Tijdens zijn studie Agricultural and Bioresource Engineering aan Wageningen University & Research bedacht hij een zelfrijdende eierraaprobot voor eieren, PoultryBot.

Je hebt een eierraaprobot gemaakt. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

“Ik ben met de ontwikkeling van de PoultryBot begonnen tijdens mijn studie en in 2016 heb ik de ontwikkeling van de robot voortgezet vanuit mijn startup Livestock Robotics. Het idee voor de PoultryBot kwam toen ik in 2007 met een groep studenten meedeed aan het Field Robot Event. Onze opdracht tijdens dit evenement was om een robot te bouwen die zelfstandig tussen de maisplanten doorrijdt om onkruid te bestrijden. Omdat een robot nu eenmaal de tijd heeft, besloten we om een milieuvriendelijke variant te creëren, die niet met een spuit, maar met een schoffel onkruid te lijf zou gaan. Dat was wat lastig, maar ons onkruid had de vorm van gele golfballen en daar maakten we een raapwagen voor. Als zoon van een pluimveehouder legde ik al snel de link met het rapen van grondeieren (eieren die niet in het nest worden gelegd, maar er buiten). Het rapen van grondeieren is namelijk een intensieve klus in de pluimveestal, die naar mijn idee veel makkelijker kan.”

Het idee beklijfde bij Vroegindeweij. “Tijdens mijn afstuderen ging ik ermee verder. Eén van de dingen die mijn aandacht vroegen, was routeplanning: waar liggen de eieren precies in de stal en wat is de efficiëntste route die de PoultryBot kan afleggen om ze allemaal te rapen? De Farm Technology Group van Wageningen University & Research zag wel wat in het idee van de raaprobot, dus ben ik er promotieonderzoek gaan doen. Het resultaat hiervan is dus de PoultryBot, die op wielen zelfstandig door de stal rijdt en weet waar hij is. Ook maakt hij onderscheid tussen eieren, kippen en stalinrichting en kan hij op basis daarvan de beslissing maken om te rapen, of een bepaalde richting op te gaan.” Daarmee was het ‘Proof of Concept’ geleverd, maar hadden we nog geen robot die praktijkrijp was. Uiteindelijk ben ik daarom zelfstandig ondernemer geworden, zodat ik de PoultryBot nog verder kon ontwikkelen tot een marktrijp product. Op dit moment werk ik aan een tweede prototype, dat dit jaar in de praktijk wordt getest. Ik verwacht dat hij eind 2019 de markt op kan.”

Hoe helpt jouw raaprobot de pluimveehouder en zijn kippen?

“Eieren rapen is tijdsintensief. Het kost de pluimveehouder gemakkelijk tussen de 1 en de 3 uur per dag. De PoultryBot kan op dit gebied al een tijdsbesparing opleveren. Ook is het werk niet goed voor de rug omdat de pluimveehouder continu moet bukken. Pluimveehouders staan altijd vroeg op; ze zijn gewend dat ze niet uit kunnen slapen omdat het werk in de stal praktisch nooit stilstaat. Dat geldt ook voor eieren rapen. Je kunt als pluimveehouder echter niet onbeperkt vroeg opstaan. De robot kan gelukkig op elk gewenst moment beginnen.”

De PoultryBot helpt niet alleen de boer, ook de kippen profiteren van de machine. Ze zijn er snel aan gewend en zien de raaprobot bijna als een speelmaatje. “Ze lopen er echt achteraan”, lacht Vroegindeweij. “Als de boer eieren komt rapen, houden de kippen altijd een beetje afstand. Een kip die bijvoorbeeld rustig op het nest zit, kan bijvoorbeeld wat gestrest raken van de nabijheid van de boer tijdens het rapen. De PoultryBot komt niet langs op het niveau van de kip, maar gaat onder de nesten langs. De robot raapt daarnaast altijd op dezelfde manier, zonder enige stemming of emotie. Dat voelen de kippen aan: ze blijven er rustiger door.”

Heb je nog een leuk eierfeitje voor ons?

“Nederland is gewoon goed in eieren. Wat export betreft is Nederland de wereldwijde nummer 1 en ook op het gebied van techniek rondom eieren zijn wij een grote speler. Twee van de grootste fabrikanten van eiersorteermachines komen uit Nederland en we hebben enkele zeer grote spelers in de wereld van broederijinrichting. Er gebeurt veel in onze pluimveesector. Daar kunnen we zeker trots op zijn.”

PoultryBot, eierraaprobot