Drie vragen aan pluimveehouder Ditske van der Vis

Altijd al willen weten hoe het is om legkippen te houden? Ditske en haar man Eric hebben een legpluimveebedrijf in Nijkerk met 120.000 hennen, die dagelijks zo’n 100.000 eieren leggen. Ze hebben een scharrelstal en ook kippen met vrije uitloop. “We doen het elke dag met plezier”

Hoe ben je pluimveehouder geworden?

“Mijn man had al kippen toen we elkaar ontmoetten, dus zo ben ik er ook ingerold. Zelf had ik een kantoorbaan op dat moment. Bij mijn ouders thuis hadden we wel een boerderij, maar dan met varkens, koeien en paarden. De kippen zijn dus nieuw voor mij, maar het hebben van een agrarisch bedrijf past goed bij me. Het is de meeste dagen flink aanpakken, maar je doet het wel voor je eigen bedrijf, helemaal zelfstandig en op veel dagen ook nog eens lekker buiten.
Inmiddels doen we dit nu alweer 28 jaar, en elke dag met plezier. Ik ben een echte dierenliefhebber, maar vind ook het managen van alles om de dieren heen erg leuk. Ik ben echt trots op ons bedrijf.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“Met 120.000 kippen totaal moeten er heel wat eieren machinaal geraapt worden. Daarvan doen mijn man en ik elk de helft, met onze eigen machine. Dat is beter voor ons huwelijk, haha. Aan het eierenrapen zijn we allebei gemiddeld zo’n 2,5 uur per dag kwijt. Ik doe daarnaast ook een uur de boekhouding en bekommer me graag om de kinderen en het huishouden, want dat moet ook gebeuren. En ik maak tevens graag tijd voor mijn hobby’s: wandelen, sporten, lezen, fietsen en gezelligheid!
Mijn man doet de dagelijkse werkzaamheden in de stal, zoals het controleren van het voer en water en kijken of de kippen goed gezond zijn. Verder hebben we ook huisverkoop, waardoor we veel aanloop hebben. Dat is erg gezellig.
Een bedrijf met dieren stopt nooit, we zijn er zeven dagen per week mee bezig. Dat is wel eens lastig met vakantie nemen. Als het erg warm is, blijven we liever thuis om alles goed in de gaten te houden. Gelukkig hebben we een zwembad in de tuin.”

Heb je een leuk eierfeitje?

Wist je dat een kip met een rode kam altijd een buitenkip is? De kam wordt namelijk rood door het zonlicht. Ook vind ik het leuk dat eieren voor veel dingen goed zijn. Voor je gezondheid, maar bijvoorbeeld ook voor je haar. Dat weet niet iedereen.