Hennie de Haan, voorzitter NVP

Hennie de Haan is sinds 2016 voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders en vice-voorzitter van OVONED. Wij stellen Hennie – die met haar naam al eens een uitzending van DWDD haalde – drie vragen over haar werk.

Als voorzitter van de vakbond kom je op veel verschillende pluimveebedrijven. Hoe ziet het werk van een pluimveehouder eruit?

Het houden van pluimvee is een mooi, maar ook veeleisend beroep. Pluimveehouderijen zijn vaak familiebedrijven, waardoor het hele gezin te maken heeft met het ritme van de kippen. Elke dag moet er worden gevoerd, goed worden schoongemaakt en opgelet of het goed gaat met de dieren. Een pluimveehouder staat vroeg op en maakt voor het slapengaan vaak nog een ronde door de stal. Omdat de dieren veel aandacht nodig hebben, zijn vakanties lastig te organiseren. Veel boerengezinnen blijven liever thuis in de zomermaanden, want juist dan moet er goed worden opgelet dat het niet te warm wordt in de stal. Dat boeren dicht bij hun dieren moeten blijven, kun je zien als een nadeel, maar het maakt het werk ook juist mooi. Als de dieren gezond zijn en er rust heerst in de stal, is dat echt een verdienste om trots op te zijn. En kippen zijn natuurlijk gewoon heel leuke en mooie dieren.

Waarom hebben pluimveehouders een vakbond nodig?

Als pluimveehouder moet je met veel partijen samenwerken. Aan de ene kant heb je te maken met leveranciers, van bijvoorbeeld de kippen en het voer. En aan de andere kant heb je te maken met afnemers, van de kippen of van de eieren. En je hebt ook nog eens heel veel verschillende soorten pluimveebedrijven. Niet alleen bedrijven met legkippen of vleeskuiken, maar ook bedrijven die bijvoorbeeld zorgen voor de eieren waaruit deze dieren geboren worden. De Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders zorgt voor betere samenwerking tussen al deze verschillende partijen. En daarnaast hebben we ook een belangrijke vertegenwoordigde rol. Pluimveehouders leggen hun hart en ziel in hun bedrijf, en moeten daarmee ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Daar maken wij ons hard voor. Maar we vinden het ook belangrijk dat eieren voor een gunstige prijs in de winkel liggen. Eieren zijn gezond en goed te betalen, en dat moet zo blijven. Net als dat er genoeg keuze moet zijn tussen verschillende soorten eieren. Om dat te garanderen, moeten boeren met verschillende houderijsystemen hun werk goed kunnen doen, van gangbaar tot biologisch. Ook daarbij is het soms nodig om collectief in actie te komen, bijvoorbeeld om mee te denken over nieuwe regelgeving of afspraken met Europa.

Kent u een leuk eierfeitje?

De meeste mensen weten dat er op elk ei een code staat, maar veel mensen weten niet dat ze met deze code gemakkelijk kunnen achterhalen van welke boerderij hun ei komt. Er is een app die laat zien op welke boerderij het ei gelegd is, de Eicode app. Ook kun je op heel veel plekken eieren direct bij de boerderij kopen. Bij boerderijwinkels, maar ook steeds vaker bij eierautomaten, zoals in het Friese Ruinderwold, het Gelderse Bennekom of het Brabantse Uden, en op nog veel meer plaatsen in Nederland. Verse eitjes uit de buurt, en vaak kun je ook bij het bedrijf binnen kijken. Dat vinden kinderen vaak ook heel leuk.

De Eicode-app is gratis te downloaden in de Google Play store voor Android-telefoons en in de app-store van Apple voor iPhone-gebruikers.