Hugo Bens

Drie vragen aan pluimveehouder en LTO/NOP-vakgroepvoorzitter Hugo Bens

Samen met zijn vrouw Rianne runt Hugo Bens Bens BoerderEi; een bedrijf met ruim 100.000 scharrelkippen waarbij ondernemen met oog voor de toekomst hoog in het vaandel staat. Hij vindt dit zelfs zo belangrijk, dat hij sinds 2011 bestuurder is bij de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP, dé behartiger van de belangen van Nederlandse pluimveehouders, en sinds juli 2017 voorzitter van de legsector. Wij stelden hem drie vragen over zijn drijfveren, als pluimveehouder én als voorzitter van de legsector.

Hoe zet Hugo Bens zich in voor een duurzame eiersector?

Hugo en Rianne proberen met hun bedrijf zo min mogelijk CO2 uit te stoten en wekken hun eigen energie op. Van de mest van de kippen maken ze mestkorrels. Deze korrels vol met mineralen gaan de hele wereld over. Ook geven ze jaarlijks duizenden eieren aan de voedselbank. Hugo vindt het belangrijk dat pluimveehouders verantwoord kunnen blijven ondernemen en is daarom voorzitter van de legsector bij LTO/NOP die zich hiervoor inzet.

“De vakgroep komt op voor de belangen van Nederlandse legpluimveehouders. Wij zorgen ervoor dat pluimveehouders ook in de toekomst kunnen blijven ondernemen. Groeien in onze sector betekent niet altijd meer kippen en meer eieren verkopen. Er zijn ook andere manieren om op een duurzame manier geld te verdienen. Bijvoorbeeld door mest niet te zien als afval, maar als een waardevol product of door het dak van je stal te gebruiken als energiecentrale. Ook zien we dat steeds meer bedrijven omschakelen van kooi- naar scharreleieren, biologische of vrije uitloop eieren, omdat de markt dit vraagt. Een ei is en blijft een goed product: het is gezond, lekker en een goede vleesvervanger.”

Hugo Bens

Wat wil je bereiken als voorzitter van de vakgroep?

“Ik ben pluimveehouder en wil graag iets bijdragen om de hele pluimveesector vooruit te helpen. Problemen bij kop en staart pakken, daar houd ik van. In juli 2017 heb ik de voorzittershamer opgepakt omdat ik geloof dat ik daarmee iets kan betekenen voor andere pluimveehouders. In alles wat ik doe wil ik stappen zetten naar een toekomstbestendige sector. Daar zijn drie elementen voor nodig: ecologie, maatschappelijke wensen en economie. De vakgroep heeft nog genoeg te doen. Zo willen we een duurzaamheidsagenda schrijven met onze visie op voedselveiligheid, volks- en diergezondheid. Hiermee laten we als pluimveehouders van Nederland duidelijk zien in waar wij in de toekomst heen willen. Ik vind het ook belangrijk dat wij, kippenboeren, vertellen wat we doen en waarom we bepaalde keuzes maken. Goede communicatie met onze consumenten is wat mij betreft een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsagenda.”

Wat vind je het meest bijzondere eierfeitje?

“An egg a day is OK! Elke dag een ei is bewezen gezond. Mensen worden heel oud door het eten van eieren. Kijk bijvoorbeeld naar de oudste Europese dame: Emma Morano uit Italië. Haar geheim? Drie rauwe eieren per dag, sinds haar tienerjaren. Dat is wat eieren kunnen doen.”

Meer weten over het leven van pluimveehouders? Lees dan hier het verhaal van pluimveehouder Diske van der Vis.