OERei

Drie vragen aan Kee Huidekoper – OERei

Kippen die insecten krijgen in hun dagelijkse dieet. Het gebeurde heel vroeger standaard, maar is inmiddels uniek. OERei geeft de kippen hun ‘oerdieet’, waardoor verspilling en ontbossing elders op de wereld worden tegengegaan. Presentatrice, verslaggever en kookblogger Kee Huidekoper is nauw betrokken bij OERei en vertelt wat het concept zo uniek maakt.

Wat is OERei precies?

OERei wordt gelegd door kippen die hun oerdieet hebben gekregen. Dat heeft verschillende voordelen. Het oerdieet bestaat uit granen, zaden en insecten. Die insecten beslaan het eiwitdeel van het dieet, dat kippen normaliter in de vorm van soja binnenkrijgen. Die soja wordt geïmporteerd uit onder andere Zuid-Amerikaanse landen, wat de nodige impact op het milieu heeft. Soja is dus geen duurzaam product. Insecten zijn dat wel.”

OERei

Wat zijn de voordelen van OERei?

“De OERei-kippen, die rondscharrelen op een pluimveebedrijf in Noord-Limburg, krijgen in totaal vijftig larven van de zwarte soldatenvlieg. Het mooie aan dit beestje is dat het zich binnen een week helemaal vol kan eten met allerlei soorten voedsel en daar enorm eiwitrijk van wordt. Voor onze kippen zijn dat larven die groente- en fruitresten krijgen, die anders waren weggegooid. De kippen vinden het leuk om met hun snavels in die krioelende larven te pikken, wat er weer voor zorgt dat ze zich niet vervelen. De larven die onze kippen eten, worden bij OERei-initiatiefnemer Protix in Noord-Brabant gekweekt, lokaal dus. Dit, samen met het feit dat onze kippen geen soja krijgen, maakt het OERei duurzaam en milieuvriendelijk.”

De reacties van consumenten op OERei zijn erg positief, vertelt Kee. “Vooral onze logica wordt gewaardeerd: we produceren lokaal. Het is namelijk niet logisch dat er elders bossen worden gekapt om Nederlandse kippen te voeden. Wij combineren daarnaast duurzaamheid en dierenwelzijn, ook dat wordt zeer gewaardeerd. Vaak is het namelijk of het een of het ander.”

Leukste OERei-feitje?

“De schalen van OEReieren zijn bruin. Dit heeft niet te maken met het voer, maar de oorlel van onze kippen. Die zijn donkerrood, dus hun eitjes ook.”

Consumenten die benieuwd zijn naar OERei kunnen de eieren kopen bij alle 37 AH XL-filialen in Nederland en online.