Koen de Bruin

Drie vragen aan voetballer én trainer Koen de Bruin

Koen de Bruin (25) komt oorspronkelijk uit Brabant, maar woont inmiddels al heel wat jaren in het westen van het land. Hij volgt de master Offshore Engineering aan de TU Delft en traint samen met Marvin Vreman het Dames 2-elftal van studentenvoetbalclub v.v Ariston ‘80.

Koen voetbalt al bijna twintig jaar. “Al sinds mijn zesde ben ik met een bal op het veld te vinden. Ik ben er wel een jaar of drie tussenuit geweest: toen ik naar Delft ging, heb ik niet meteen een andere club gezocht. Uiteindelijk kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan en ben ik lid geworden van Ariston. Daar voetbal ik nu drie jaar.”

Toen Koen hoorde dat Dames 2 een trainer zocht, twijfelde hij niet. “Een vriend van me wilde graag trainer bij de heren worden, maar dat trok me niet. Je traint dan namelijk een grote groep en geen team. Dat wilde ik juist wel. Daarnaast heb ik bij mijn oude club ook lang dames getraind, dus ik had al ervaring. Ik ben net aan mijn tweede jaar als trainer begonnen en ik merk dat er vooruitgang wordt geboekt. Vorig jaar streden we om af en toe te winnen en dit jaar om meer mee te doen in de competitie.”

Hoe ziet jouw sportweek eruit?

“Ik ben vaak op het veld te vinden. Ik train Dames 2 elke dinsdag- en donderdagavond anderhalf uur en we hebben elke zaterdag een wedstrijd. Ik voetbal zelf ook nog in de competitie, dat doe ik elke maandavond. Ik zou ook op dinsdag en donderdag kunnen trainen, maar dat doe ik niet. Die trainingen zijn namelijk na mijn trainingen met de dames. Dan heb ik wel een héle lange avond op het veld. Ik heb wel elke zaterdag een wedstrijd. Dat kan ik combineren, maar soms gebeurt het dat ik net voor het eind van de dameswedstrijd snel weg schiet om aan mijn eigen wedstrijd te beginnen.”

Pas je je voeding aan voor het sporten?

“Ik pas mijn voeding niet aan omdat ik veel sport. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en dat is voor mij voldoende. Vroeger was ik niet alleen veel op het veld te vinden, maar ook in de sportschool. Toen nam ik nog wel eens eiwitshakes om de opbouw van mijn spieren te stimuleren. Tegenwoordig heb ik bijna geen tijd en zin meer om naast de trainingen ook nog te fitnessen. Ik geef mijn team geen voedingsadviezen, maar raad ze wel aan om een half uur voor de training niet te eten. Dan komt alles omhoog en krijgen de speelsters buikpijn. Dat wil je uiteraard niet.”

Heb je een eierweetje of leuke eieranekdote voor ons?

“Mijn opa had vroeger drie sierkippen in zijn achtertuin, gekregen van mijn oma voor zijn verjaardag. Mooie kippetjes om te zien. Echter, ze legden gemiddeld maar een ei per week. Twee maanden later ruilde hij zijn prachtige kippen in voor twee grote Barnevelders. Die legden elke dag een ei en zo kon hij dus elke dag eieren rapen.”

Lees ook het verhaal van Marvin Vreman, Koens collega-trainer en van Kirsten, een van de dames uit het elftal.

Koen de Bruin