Peter van Agt - Kipcaravan

Steeds meer kamperende kippen bij Peter van Agt

Sinds juni 2017 scharrelen 240 kippen langs de Groene Corridor; het fietspad van Eindhoven naar Oirschot. Een prachtig gezicht, vindt kippenboer Peter van Agt. Vorig jaar vertelde hij over zijn ideeën achter de kipcaravan. Met de mobiele stal brengt hij de kippen naar het voer, in plaats het voer naar de kippen. Dat maakt het duurzaam en bovendien is het mooi om de kippen in de weide te zien scharrelen.  

Een jaar later, hoe is het nu?

“Er is veel woon-werkverkeer en er komen veel toeristen over de Groene Corridor. Al snel bleek dat de Groene Woud-eieren uit de Mmmegg drive, onze eierautomaat, goed verkocht werden. De leefomgeving van de kippen spreekt voorbijgangers aan. Daarom bouwden we een tweede kipcaravan. Deze toonden we tijdens de Dutch Design Week (DDW) 2017 in Eindhoven. Nu staat deze caravan aan de Eindhovense kant van de Groene Corridor. Ook daar verkopen we veel eieren aan mensen. Ik vind het mooi dat we op deze manier stad en land met elkaar verbinden. Daar komt bij dat onze kippen de groenstroken onderhouden. Waarom gras en onkruid maaien als we kippen ervan kunnen laten eten?

Kippen zijn van nature omnivoren. Ze gedijen goed op plantaardige en dierlijke eiwitten. Elke twee weken verplaatsen we de kipcaravan en geven we de kippen een nieuwe verse omgeving. Ze eten de kruiden en onkruiden maar ook insecten. Maarliefst 40 % van hun voeding komt uit de natuur. Dat dit percentage zo hoog zou zijn, had ik vooraf niet kunnen bedenken. Dit biedt wel kansen. Inmiddels hebben we ook een caravan voor leghaantjes. Deze scharrelen rond op het biologisch bedrijf Bos & Akker in Oirschot. Ze groeien daar langzaam van hoofdzakelijk natuurlijke voeding uit het bosrijke gebied.”

Genoeg vraag naar de kipcaravan

“Ook mensen van de Philips Healthcare Campus in Best komen dagelijks langs onze kipcaravans. Zij hebben mij gevraagd of het mogelijk is om een kipcaravan op eigen terrein te zetten. Op deze manier zijn de kippen altijd dichtbij en zijn er verse eieren voor in de kantine. Ons concept, waarbij kippen scharrelen in de natuur en zoveel mogelijk hun voeding uit de natuur halen, trekt ook de Herenboeren. De Herenboerderijen zijn moderne bedrijven die biologisch fruit, groente, eieren en vlees op een duurzame manier produceren. Dit doen ze voor minimaal 200 consumenten. Wij ontwikkelen kipcaravans voor de Herenboerderijen. Ook daar kunnen de kippen het groenafval oppikken. In totaal hebben we 8 ‘grote’ kipcaravans en 12 mini-kipcaravans . Deze mini’s zijn speciaal voor families die zelf kippen willen houden.”

Weet je nog een leuk eierfeitje?

“Voorbijgangers vragen mij vaak: ‘hoe lang is een ei houdbaar?’. Mijn antwoord: je moet ze met de punt naar beneden in het doosje zetten, dan zijn ze minimaal 28 dagen houdbaar. Bewaar je ze koel en donker, dan zijn ze langer houdbaar. Maar, ik zou ze eerder opeten en nieuwe kopen want: An egg a day is okay!”