Roy Tomesen van Tomesen Pluimveehouderij: ‘Trots als ik in een restaurant mijn eigen eieren op het menu tegenkom’

Samen met zijn vrouw runt Roy Tomesen een pluimveehouderij met twee vestigingen, één in Doetinchem en de ander in Kilder. Eigenaar Roy Tomesen: ‘mijn bedrijf is mijn derde kind, daar doe je dag en nacht alles voor.’

Het echtpaar werkt op de twee vestigingen samen met drie vaste medewerkers. Tomesen: ‘Er lopen verspreid over de twee locaties 70.000 Beter Leven-hennen, 20.000 vrije uitloop-hennen en 48.000 traditionele hennen rond. We leveren eieren aan horeca en retail: van grootgebruik tot streek. Op beide locaties staan – speciaal voor de ei-liefhebbers – ei-automaten.’ De grootste groep consumenten die eieren koopt van Tomesen, woont op maximaal tien kilometer afstand van het bedrijf. ‘Toch zijn er ook mensen uit het westen van het land die er in het weekend speciaal voor langskomen.’

Skybox

‘Op beide locaties hebben wij een skybox gebouwd. Mensen kunnen onder het genot van een bakje koffie een kijkje achter de schermen nemen van mijn bedrijf. Als je het verhaal van de boer en zijn bedrijf kent, krijg je een ander beeld van het ei dat je eet. Smaak is een stukje beleving. Ik heb ieder jaar zo’n duizend bezoekers op beide locaties, van buurtverenigingen en kinderfeestjes tot eenzame ouderen waarvoor wij een speciale dag organiseren. Na zo’n bezoek, vertrekt iedereen als ambassadeur van ons bedrijf.’

Toekomst

‘Er zijn bezoekers die ervan staan te kijken hoe netjes het er bij ons uitziet. Het is inderdaad een plaatje, maar men beseft niet altijd dat het niet allemaal vanzelf gaat. Naast de dagelijkse verzorging van de kippen en het op orde houden van de administratie, wil ik het stukje wereld waar ik op werk op een verantwoordelijke manier achterlaten voor de opvolgers. Ik ben de vierde generatie in het bedrijf, als de vijfde generatie het bedrijf over wil nemen, laten wij graag iets moois achter. Dat is een van de redenen dat we nu zonnepanelen aan het installeren zijn.’

Streekproduct

‘Naast dat de zonnepanelen een investering zijn voor mijn opvolgers, werk ik graag samen met lokale energiebedrijven. Ik wil de streek groener maken met Achterhoekse stroom. Daarnaast word ik heel blij als ik in de omgeving een restaurant bezoek waar mijn eieren worden gebruikt. Trots op gerechten op een menukaart die met eieren van mijn bedrijf zijn gemaakt.

Eierweetje

Waar werk je als ondernemer nog meer aan? ‘Ik maak mij sterk voor een efficiëntere en duurzamere kipproductie. Een ‘uitgelegde’ hen – in de wereld van de pluimveehouderij de soepkip genoemd – is een kip van ongeveer anderhalf jaar aan het eind van haar carrière. Deze kippen worden geslacht. Chefkoks in Nederland willen graag werken met het vlees van deze kippen om heerlijke gerechten te koken.

 

Meer vragen aan….