Pluimveehouder Verbeek

Drie vragen aan pluimveehouder Cor Verbeek

Cor Verbeek (49) is pluimveehouder in Lienden in de Betuwe. Hij heeft 48.000 leghennen: 18.000 witte en 30.000 bruine, verdeeld over drie stallen. Hij nam tien jaar geleden het bedrijf over van zijn vader, die naast de –toen nog 20.000- kippen ook koeien hield. Cor en zijn vrouw Tineke besloten zich volledig op de kippen te richten.

Cor is op dit moment druk bezig met een verbouwing: Eén stal wordt omgebouwd naar volièrestal. Dit zijn stallen waarin de kippen bijvoorbeeld stukjes kunnen vliegen en waarin hun natuurlijke scharrel- en slaapgedrag gestimuleerd wordt. Het bedrijf van de familie Verbeek is IKB-gecertificeerd, wat betekent dat de eieren regelmatig gecontroleerd worden en gegarandeerd van de beste kwaliteit zijn. Het uiteindelijke doel is om 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming te krijgen. ”Daar zijn we op dit moment vol gas mee bezig”, vertelt Cor enthousiast.

Hoe ziet een dag op jouw bedrijf eruit?

“Ik sta om 06:00 uur op en ga dan onze drie eierautomaten vullen met verse eitjes. Mensen kunnen hier dan tussen 07:00 en 21:00 een doosje uithalen. Er gaan behoorlijk wat doosjes in de automaten, dus bijvullen kost me wel een paar uur per dag. Daarna loop ik het eerste rondje door de stallen om onder andere de eieren op te rapen die buiten de nesten zijn gelegd. Dat zijn er nooit heel veel, maar het duurt wel even voordat ze allemaal geraapt zijn. Ik heb het liefst dat mijn bedrijf te allen tijde schoon is, dus ik ben vaak erg druk onder andere met het schoonmaken van het eierlokaal en het schoonhouden van de mestbanden.”

Fipronil

Net als veel andere pluimveehouders kreeg ook de familie Verbeek vorig jaar te maken met de fipronil-crisis. Een vreselijke tijd die bij Cor en zijn collega’s diepe sporen heeft nagelaten. “Het nieuws dat op ons bedrijf ook een fipronil-besmetting bij één stal was aangetroffen, sloeg in als een bom”, zegt Verbeek. “Gelukkig had ik het snel in de gaten; ik heb de eieren zelf laten testen toen ik het vermoeden kreeg dat er iets niet goed was. Daarvan had ik binnen twee dagen de uitslag en inderdaad: het was mis. Ook de NVWA testte mijn eieren en constateerde dat ze besmet waren. Ik heb toen meteen actie ondernomen: het bedrijf ging op slot en ik ben direct begonnen met het schoonspuiten van deze stal. We hebben een paar weken leeggestaan. We hebben net zo lang nagespoten en bemonsterd totdat de NVWA uiteindelijk het groene licht gaf en we weer open konden. Enkele weken geleden zijn we nog bemonsterd en daar kwam gelukkig niets uit. Natuurlijk heeft dit voor ons enorme impact gehad: zowel je dieren als je eieren moeten geruimd worden. Dat is emotioneel; het ruimen gaat je netvlies niet af. Het heeft mij en mijn vrouw enorm aangegrepen.”

Wat maakt je vak zo bijzonder?

“Je eigen tent runnen is fantastisch. Ik heb in mijn jonge jaren altijd als zzp’er bij anderen gewerkt. Dan kom je bij andere bedrijven en leer je luisteren. Dat is heel mooi, want je ziet dan ook de andere kant van de bedrijven. Ik heb een prachtig bedrijf en ben elke dag met veel plezier tussen mijn dieren. Soms zijn de eierprijzen laag, dan nog werk ik met een grote glimlach op mijn gezicht. Als ik een keer een avond uitga en ik ben rond middernacht thuis, dan loop ik alsnog een rondje door de stallen omdat ik ook dan wil zien of alles goed is.”

De weg van het ei

De weg van het ei eindigt op het bedrijf van de familie Verbeek natuurlijk niet als het gelegd is. De tienduizenden leghennen produceren per dag ook tienduizenden eieren. Die gaan via een transportband in de stal naar het eierlokaal waar Cor ze controleert en de veertjes eraf haalt. Vervolgens worden ze machinaal netjes in rijen gesorteerd en per 30 in een tray geplaatst. Een robot pakt de volle trays en stapelt ze op de juiste pallet. Vervolgens zijn ze klaar voor transport naar pakstations. Hier worden ze verpakt in doosjes en gaan ze verder naar de supermarkt.

Hoe dit alles in zijn werk gaat, zie je op deze video van het bedrijf van Cor en Tineke: https://www.verbeekeieren.nl/nieuws-verbeek-eieren/onze-nieuwe-bedrijfsvideo/

Wat vind je het meest bijzondere eierfeitje?

“Eieren zijn zo veelzijdig dat er allerlei bijzondere eierfeitjes op te noemen zijn. Ik kreeg een paar weken geleden wel een erg bijzondere vraag. Ik vul onze eierautomaten elke dag aan met verse eieren die niet ouder zijn dan een dag. Een klant vroeg me hoe het kwam dat de eieren wat dunner waren dan ze gewend was. Dit kwam door het warme weer. De kippen drinken dan meer en eten iets minder, waardoor het eiwit in het ei iets dunner wordt. De dooier ligt dan net niet helemaal recht in de eitjes. Dit heeft dus niets met de leeftijd of versheid van het ei te maken.” Het directe contact met de consument spreekt ons aan en blijven we als kippenboer alert!