ophokplicht

Witte versus bruine eieren: wat is het verschil? – antwoord van Peter van Horne

Steeds vaker vinden we een groter aanbod witte eieren – naast bruine eieren – in het winkelschap. Sterker nog, supermarktketen Lidl is van plan om volledig over te stappen op het witte – diervriendelijke en milieuvriendelijke – ei. Peter van Horne, econoom pluimveehouderij bij WUR, beantwoordt de vraag: wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?

Van Horne: ‘Simpel gezegd: een wit ei wordt gelegd door een witte kip en een bruin ei door een bruine kip. Ik zal mijzelf verbeteren, want dit klopt niet helemaal. Strikt genomen, moet je naar de oorlellen kijken. Er zijn enkele voorbeelden van bruine kippen die witte eieren leggen en andersom. Maar voor de productie van het consumptie-ei, klopt mijn uitspraak wel. De witte kippen zijn iets kleiner en lichter. Ze leggen meer eieren en hebben minder voer nodig. De productie van witte eieren is dus iets goedkoper én beter voor het milieu. Verder is een wit ei qua inhoud, samenstelling en voedingswaarde exact hetzelfde als een bruin ei.’

Voorkeur voor kleur

De Nederlandse consument lijkt al sinds de jaren ’70 een voorkeur voor bruine eieren te hebben. ‘Ik focus mij voornamelijk op de internationale markt. In Zweden zijn alle eieren wit, in Engeland en Frankrijk zijn alle eieren bruin. In Duitsland is het aanbod fifty-fifty. Het is grappig dat die verschillen historisch en cultureel bepaald zijn. Binnen Europa is in het ene land het aanbod helemaal wit en het andere helemaal bruin. In Nederland hadden we vroeger enkel witte eieren, dat waren de eieren van de – nu niet meer bestaande – legbatterij. In de jaren ’70 werden bruine scharreleieren geïntroduceerd. Vanaf dat moment wordt scharrel geassocieerd met bruin. In het winkelschap was het gehele aanbod van scharrel-, uitloop- en biologisch eieren uitsluitend gebaseerd op bruine eieren.’

Milieuvriendelijker

Waarom is de productie van witte eieren milieuvriendelijker? ‘De productie van witte eieren is in de gehele keten positiever voor het milieu,’ legt Peter uit. ‘De kippen die witte eieren leggen hebben per kilo eieren die zij produceren minder voer nodig. Daardoor is de CO2-voetafdruk circa 5 procent kleiner. Dat heeft vooral te maken met het voer: de productie, het telen van de grondstoffen (granen, maïs en de soja) en het transport.’

Betekent dit dat bruine eieren gaan verdwijnen? ‘Steeds meer boeren stappen over op de kippen die witte eieren leggen. Want die kip legt een goedkoper ei. De kippenboer hoeft minder voer te kopen en deze kippen zijn rustiger en pikken ook iets minder naar elkaar. Qua dierenwelzijn is er dus ook een voordeel. Op alle vlakken – dierenwelzijn, klimaat en economie – is het verstandiger om witte kippen te houden,’ denkt de econoom. ‘Alleen de consument wil bruine eieren omdat we daar nu eenmaal aan gewend zijn. Het is daarom belangrijk dat de consument voorlopig nog een keuze heeft. Op den duur hakt het prijsverschil de knoop door en gaan we massaal over op wit.’