Eieren zijn milieuvriendelijk

 

Eieren hebben van alle dierlijke productie de laagste milieubelasting. Dat komt omdat kippen heel efficiënt met hun energie omgaan: ze hebben relatief weinig voer nodig om een ei te produceren. De productie van het voer en het vervoer ervan naar de boerderij, heeft veel invloed op de milieuvriendelijkheid van het ei. Andere aandachtspunten zijn de uitstoot van bijvoorbeeld fosfaat en ammoniak uit de mest van de kippen. Samen met wetenschappers zoeken ondernemers naar systemen die een goed welzijn en milieu combineren.

 

Investeringen voor het milieu

Kippenboeren investeren volop in verbeteringen. Alle boerderijen hebben stalsystemen die tegenwoordig minder ammoniak produceren dan voorheen. Deze aanpak is wettelijk verplicht, want zo belasten kippenboeren het milieu minder. Veel bedrijven gaan nog een stap verder en investeren extra in milieumaatregelen volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Dit gecertificeerde systeem bepaalt met punten hoeveel extra milieuwinst een stalsysteem oplevert. Op dit moment voldoet ruim 30 procent van alle kippenboerderijen aan de MDV-eisen.

 

Kippenmest biedt warmte

Met de mest van de kippen worden een groot aantal huizen voorzien van energie. Veel mest gaat namelijk naar een verbrandingsinstallatie in Moerdijk die stroom opwekt. Dit voorziet 90.000 huishoudens van elektriciteit.

Meer informatie over de milieuvriendelijkheid van de eierproductie kun je lezen in het onderzoek van ABN AMRO en Blonk Milieuadvies.

 

Eieren zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook veelzijdig. Eieren koken, bakken, pocheren, omelet, roerei of verwerkt in gebak: er zijn eindeloos veel manieren om eieren te gebruiken in je gerechten. Benieuwd naar een recept met eieren? Klik hier