De weg van het ei

Waar komt je ei vandaan? De weg van het ei

Een ei is een lekker en gezond voedingsmiddel boordevol vitamines en mineralen. Hoe komt dat ei eigenlijk naar jouw bord? Lees hier meer over de weg van het ei.

Fokkerij en broedeieren

Het begint met een haan en een hen, die zorgen voor bevruchte eieren. Dat gebeurt bij een fokker, ook wel vermeerderaar genoemd. De bevruchte broedeieren gaan naar de broederij om uitgebroed te worden.

Van broedei en kuikentje tot leghen

Op de broederij worden de bevruchte eieren uitgebroed in broedmachines. Na 18 dagen gaan de eieren naar de uitkomstkast. Drie dagen later pikken de kuikentjes de eierschaal open. Deze kuikens groeien bij een opfokbedrijf in zeventien weken uit tot volwassen leghennen. Daarna gaan ze naar de kippenboerderij.

10 miljard eieren per jaar in Nederland

Hier leggen de kippen de eieren die je in de winkel kunt kopen. In totaal leggen in Nederland ruim 30 miljoen kippen meer dan 10 miljard eieren per jaar. Een gezonde kip legt dus bijna elke dag een ei. Er zijn verschillende soorten kippenboerderijen: met biologische, scharrel- of koloniestallen en met of zonder uitloop. De meeste eieren gaan van de boerderij naar een pakstation. De eieren worden bij het pakstation verpakt in eierdoosjes. Die worden verkocht aan supermarkten, speciaalzaken, de horeca of boerderijwinkels.

Tafeleieren in supermarkt en speciaalzaak

De eieren in supermarkten en speciaalzaken noemen we ook wel tafeleieren. In Nederland zijn dit grotendeels scharreleieren, vrije uitloopeieren en biologische eieren.

Eieren in voedingsmiddelen en andere producten

Als consument koop je een doos eitjes in de winkel. Niet alle eieren worden echter heel verkocht. Een deel van de eieren gaat naar bedrijven waar ze verwerkt worden in voedingsmiddelen, zoals koekjes. Eieren worden ook gebruikt voor andere producten, zoals shampoo en verf. Eieren zitten in zoveel producten, je komt ze bijna elke dag tegen.

Boerderijwinkel of eierautomaat

Er zijn boeren die zelf hun eieren verkopen. Sommigen hebben een heuse boerderijwinkel, anderen hebben hiervoor een eierautomaat. Deze automaten staan vol met verse eitjes en vind je langs de weg. Werp wat muntjes in de gleuf en neem een doosje mee.

Eieren: gezonde lekkernij op je bord

Hotels, restaurants en cafés gebruiken veel eieren voor hun gerechten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingstehuizen of bedrijfskantines. Zo eindigt de reis van het ei meestal: als gezonde lekkernij op jouw bord.